Valmistautuminen ensimmäiselle maratonille

Onko maratonin juokseminen yksi suurista haaveistasi? Aika monella se nimittäin on. Maratonia pidetään – hyvästä syystäkin – loistavan kunnon vertauskuvana, sillä tämä Antiikin Kreikan ajoilta peräisin oleva, noin 42 kilometrin mittainen juoksumatka on melkoinen voimankoitos hyväkuntoisellekin juoksijalle.

Maallikonkin on mahdollista kuitenkin juosta maratonmatka jos siihen vain valmentautuu huolellisesti. Maratoniin valmistautuminen pitää todellakin aloittaa hyvissä ajoin, jopa vuosi ennen matkaa. Juokseminen on tietysti parasta harjoitusta tälle juoksulajien kuningasmatkalle, mutta maratoniin valmistautumiseen liittyy paljon muitakin huomioitavia asioita. Onneksi nykyään on saatavilla runsaasti kirjallisuutta ja ohjeita maratoniin juoksemiseen liittyen.

Juokse rajojesi mukaan

Aivan aluksi on hyvä varmistaa, että mitään lääketieteellistä estettä ei maratonin juoksemiselle ole: on hyvä ajatus käydä vaikkapa terveyskeskuksen kuntotestissä ja keskustella asiasta lääkärin kanssa. Varsinainen harjoitteleminen tulisi aloittaa viimeistään vuosi ennen H-hetkeä säännöllisten juoksumatkojen avulla. Sopiva viikoittainen kilometrimäärä on alkuvaiheessa noin 50 km, mutta tarvittaessa voit aloittaa lyhyemmilläkin matkoilla. Ensimmäisten kuukausien aikana alkaa myös selvitä, kannattaako maratoniin vielä sitoutua, vai olisiko parempi kokeilla ensin vaikka puolimaratonia. Juoksumatkoja voi tämän jälkeen vähitellen kasvattaa, mutta maltti on valttia tässäkin asiassa: liian nopea eteneminen voi kostautua fyysisinä vammoina.

Maratonin juokseminen on monille eräänlainen henkilökohtainen haaste. Kysymys on omien rajojen löytämisestä ja itsensä voittamisesta. Huolellinen valmistautuminen maratoniin on kuitenkin ensiarvoisen tärkeää. Oikeanlainen juoksutekniikka kannattaa omaksua mahdollisimman nopeasti, ja siihen löytyy vinkkejä mm. artikkelistamme Paranna juoksujasi. Tärkeää on myös tietää omat rajansa ja tarvittaessa on myös osattava luopua maratonhankkeesta (tai siirtää se hamaan tulevaisuuteen). Keskustelu lääkärin kanssa on myös paikallaan ennen matkalle ryhtymistä.