Suuren maratonin järjestäminen

Suuren maratonjuoksun järjestäminen ei todellakaan ole helppoa, sillä järjestäjien on muistettava ottaa huomioon lukemattomia asioita. Reitin suunnitteleminen on hyvin haastava tehtävä, sillä sen pituuden on oltava täsmälleen 42,195 kilometriä, ja opasteiden on oltava niin selkeitä, ettei yksikään osallistuja eksy reitiltä. Kaupungissa juostavissa maratoneissa ongelmana on se, miten muu liikenne saadaan pysäytettyä tai ohjattua muualle, jotta osallistujat voivat juosta turvallisesti. Maratonkilpailuissa tarvitaankin paljon talkootyövoimaa opastamaan juoksijoita ja ohjaamaan liikennettä.

Juoksijoiden nestetasapainosta on huolehdittava

Maratonin juokseminen on äärimmäisen kova koetus ihmisen elimistölle, ja siihen liittyy useita vakavia terveyshaittoja. Jos maraton juostaan helteisellä säällä, uupumisen tai lämpöhalvauksen riski on suuri. Nestetasapainon häiriintyminen voi aiheuttaa huimausta, pyörtymistä tai oksentelua. Maratonin järjestäjien onkin huolehdittava siitä, että reitin varrella on juomapisteitä noin kolmen kilometrin välein. Tarjolla on oltava ainakin vettä ja urheilujuomaa, ja juomapisteiden lähellä on hyvä olla ensiaputaitoisia ihmisiä tarkkailemassa juoksijoiden vointia.

Millaisia ensiapuvälineitä tarvitaan?

Suurin osa maratonjuoksijoiden vammoista on melko vaarattomia. Yleisimpiä vammoja ovat hiertymät ja lihasten venähdykset, jotka saadaan hoidettua ensiapupakkauksen perustarvikkeilla. Rankka juoksu saattaa aiheuttaa myös vakavia sairastumisia, kuten sydänkohtauksia, joten defibrillaattoreita voidaan tarvita. Rankalauta voi olla hyvä saada mukaan ensiaputarvikkeisiin, jotta potilas voidaan siirtää turvallisesti saamaan hoitoa. On mahdotonta arvata etukäteen, millaisia onnettomuuksia suurissa yleisötapahtumissa voi sattua. Ensiaputarvikkeita onkin hyvä hankkia runsaasti, ja varmistaa myös, että riittävän moni tapahtuman järjestäjistä osaa käyttää niitä.