Millaisia asusteita juoksija tarvitsee?

Juoksu on lähes kaikille sopiva harrastus, sillä omaa menoa ja matkoja voi säännöstellä kunnon mukaan. Moni innostuu juoksusta, sillä lajissa huomaa nopeasti omien voimavarojen kehityksen. Joka kerta askel luistaa hieman paremmin, hengitys kulkee kevyemmin ja matka pitenee. Samalla nälkä kasvaa ja tekee mieli ylittää uusia esteitä. Yhä useampi ottaakin tavoitteekseen lähialueen juoksukilpailun ja pidemmällä horisontissa voi vilkkua vaikka osallistuminen tunnetulle maratonille ulkomailla. Tarjolla on rentoja juoksukilpailuja, puolimaratoneja ja maratoneja.

Juoksun aloittaminen käy melko helposti, laji ei vaadi suuria panostuksia harrastusvarusteisiin.

Aloittamisen suhteen on hyvä muistaa muutama asia:

  1. Alussa ei kannata ahnehtia liikaa vaan aloittaa rauhallisesti. Osan lenkistä voi kävellä ja osan juosta. Jos ensimmäiselle lenkille lähtee revittelemään ja juoksee veren maku suussa, tökkää uusi harrastus todennäköisesti heti alkuunsa. Seuraavana päivänä kroppa on kipeä eikä juoksu tuntunut kovinkaan miellyttävältä.
  2. Hanki hyvät kengät ja muutamia tarvittavia vaatteita eri vuodenaikoja ajatellen. Kengän valinta on tärkeää, vaatteiden tulee olla sopivia juoksemiin niin kesällä kuin talvella. Tekniset ja hengittävät paidat pitävät kehon lämpimänä talvella mutteivät kerää hikeä.
  3. Sairauksista kärsivien kannattaa keskustella oman lääkärin kanssa. Niiden, joille juoksu ei sovi, kannattaa kokeilla vaikkapa reipasta kävelyä. Ulkoilu ja luonto ympärillä tekevät hyvää kaikille.
  4. Juoksijan on pidettävä huolta ruokavaliostaan. Sen tulee olla monipuolinen ja suunniteltu kulutuksen mukaan. Maratonia varten harjoittelevan energian tarve on erilainen kun kävelijän, ruokavalion suhteen kannattaa kääntyä kovaa harjoitellessa ammattilaisen puoleen. Moni juoksija tarvitsee tueksi lisäravinteita.

Juoksuharrastuksen varusteiden ei tarvitse olla kalliita, hyviä juoksukenkiä saa ostettua kohtuuhintaan ja juoksuun soveltuvia vaatteita kannattaa tarkkailla nettikauppojen alennuksista. Moni tilaa nykyisin lisäravinteet netistä, sillä näin säästää aikaa ja rahaa. Salerunner nettikaupalla on paljon tuotteita urheilijoille. Jos kengän valinta tuntuu vaikealta netin kautta, kannattaa muistaa että nettikauppojen palautusoikeudet ovat nykyisin samat kuin kaupoissakin ja palauttaminen käy kätevästi. Kaupassa sovitettu hyvä kenkä voi löytyä netin kautta hyvästä tarjouksesta, joten kannattaa aina kartoittaa hintoja eri paikoista.

Kehonhuolto on tärkeä osa liikuntaa, niin myös juoksua. Omaa kehoa tulee kuunnella eikä sitä saa rääkätä liikaa. Lisäravinteita kannattaa harkita kun juokseminen alkaa kulkea kunnolla, keho tarvitsee tällöin usein lisäenergiaa. Juoksussa koko keho tekee töitä, lenkin jälkeen on tärkeää venytellä ja hieroa hieman lihaksia.