Matkalla kohti juoksukilpailuja

Juoksu on laji, joka sopii monille sen antaman aikataulujen vapauden ja edullisuuden vuoksi. Suomessa lähes jokaiselle on tarjolla juoksumaastoja oman kodin läheisyydessä ja varusteita voi hankkia tarpeen mukaan maltillisesti. Ammattijuoksijan harjoitusohjelmasta, tavoitteista ja ruokavaliosta vastaa valmentaja mutta harrastelijan olisi tärkeä oppia kuuntelemaan omaa kehoa. Juoksu on rankka laji ja harjoittelu on parasta aloittaa varovasti. Liian iso pala kakkua saattaa katkaista harrastuksen heti alkuunsa. Jos takana on huonosti nukuttu yö, tai olo on nuhainen, on parasta jättää harjoittelut väliin. Juoksijan keho on instrumentti, jonka viestejä kannattaa kuunnella tarkkaavaisena. Väsyneenä sitä on turha rääkätä.

Malttia ja monipuolisuutta

Juoksija voi asettaa itselleen tavoitteita kuten puolimaratonin kautta täysmaratonille. Juokseminen on kokonaisvaltainen laji ja sen myötä tulee tarkastella omaa ruokavaliota, nukkumisrytmiä ja oikeaa juoksutekniikkaa. Hyvien kenkien hankinta on kaiken perusta ja niiden löytämisessä on suurena apuna ammattitaitoinen myyjä. Kallis ja laadukas kenkä ei välttämättä ole juuri itselle sopiva ja sen valitseminen onkin tarkkaa puuhaa.

Juoksijan huolena ovat rasitusvammat sillä lajissa rasittuvat alaraajojen nivelet ja luut. Rasitusvammojen aikainen huomiointi ja hoito on ensiarvoisen tärkeää. Niiden välttelyyn auttaa monipuolinen harjoittelu ja juoksun ohessa kannattaa kokeilla muitakin lajeja. Juoksijalle sopii esimerkiksi kuntosaliharjoittelu ja muu hapenottokykyä edistävät lajit. Pyöräily kehittää hapenottokykyä mutta säästää niveliä. Uudenlaiset hybridipyörät mahdollistavat intervalliharjoittelun, jonka ansiosta fillarilenkkeihin saadaan juoksijalle sopivaa vaihtelua. Kuntosalilla taas saadaan voimaan lihaksistoon, joka tukee niveliä.

Ole tietoinen kehon kunnosta

Ennen valmistautumista juoksukilpailuihin voi ottaa yhteyttä liikuntalääkäriin. Jos ikää on yli 40 tai epäilys mahdollisesta sairaudesta, on hyvä tarkistuttaa oman kehon kunto. Liikuntalääkäri on ammattilainen, joka osaa suositella sopivia liikunta- ja harjoittelumuotoja. Hänen kanssa voidaan neuvotella harjoittelutahdista ja sulkea pois mahdolliset keholle sopimattomat liikkeet ja lajit. Innostus lajin aloitukseen voi lähteä tarpeesta pudottaa painoa, saada kolesteroli kuriin tai hyvän kunnon tavoittelusta. Maratonille valmistautuminen on pitkä urakka, jonka eteen on tehtävä säännöllisesti töitä ja pyrittävä kohti seuraavaa tavoitetta.