Maailman parhaat maratoonarit

Maailman parhaimpien maratoonarien listaan kuuluu monia nimiä ja kansallisuuksia. Tietyin väliajoin uusia tähtiä ilmestyy, ja vanhoja ennätyksiä rikotaan.

On kuitenkin hämmästyttävää, kuinka monta taitavaa juoksijaa Kenia on tarjonnut maailmalle. Myös etiopialaiset juoksijat ovat kenialaisten lisäksi menestyneet erittäin hyvin, mutta on toki myönnettävä, ettei parhaiden maratoonareiden lista koostu ainoastaan näiden maiden juoksijoista. Ennakkosuosikkeja tuleviin kisoihin löydät seuraamalla veikkaussivustojen kertoimia. Mitä luultavimmin alla mainittavat Kiplagat ja Kimetto ovat näiden lempijuoksijoiden joukossa, ja toki hyvästä syystäkin: ei maailman parhaita maratoonareita päihitetä pelkästään sormia napsauttamalla!

Florence Kiplagat

Florence Kiplagat on kenialainen pitkänmatkan juoksija, joka on kaksinkertainen maailmanmestari voitettuaan vuoden 2009 IAAF:n Maastojuoksun maailmanmestaruuskilpailun ja vuoden 2010 IAAF:n puolimaratonin. Ensimmäisen täyspitkän maratoninsa Florence juoksi Berliinissä vuonna 2011, voittaen Irina Mikitenkon ja maailmanennätyksen haltijan Paula Radcliffen yli kahdella minuutilla — häikäisevä saavutus ensikertalaiselta!

Kiplagat myös pitää hallussaan maailmanennätystä naisten puolimaratonissa ajalla 1:05:09, jonka hän juoksi Barcelonassa vuoden 2015 helmikuussa. Tällä maailmanennätysajalla hän päihitti samassa paikassa vuotta aikaisemmin asettamansa ajan 1:05:12.

Juoksijan hienot saavutukset palkittiin AIMS:in Maailman paras maratoonari vuonna 2014 -palkinnolla maamiehensä Dennis Kimetton kanssa Ateenassa. Koska Florence ei ole osoittanut halua lopettaa uraansa, näemme häneltä varmasti vielä paljon tälläkin kaudella. Juoksijan mahdollisuudet voittoihin ovat korkeat, vaikka kilpailu etenkin sukunimikaimaa Edna Kiplagatia vastaan tulee varmasti olemaan tiukkaa.

Dennis Kimetto

Miesten puolella Dennis Kimetto on osoittanut kuuluvansa maailman parhaiden maratoonareiden joukkoon. Kuten aiemmin jo mainittu, juoksija voitti Florencen kanssa AIMS:in palkinnon viime vuonna. Urheilija on maratonin maailmanennätyksen haltija uskomattomalla ajallaan 2:02:57, jonka hän juoksi Berliinissä vuonna 2014, missä myös Florence asetti maailmanennätyksensä. Dennis oli ensimmäinen juoksija, joka alitti ajan 2:03.

Ensimmäisen kerran mies juoksi maratonin vuonna 2012 Berliinissä, jossa hän tuli toiselle sijalle. Seuraavana vuonna Tokyossa mies vei kotiin ensimmäisen voittonsa. Vaikka tämän vuoden Lontoon maratonissa Dennis juoksi huonoimman aikansa sitten vuoden 2012, on hän edelleenkin tämän vuoden isojen kilpailujen yksi ennakkosuosikeista.