Juoksijoiden polviongelmat

Juoksijoilla, kuten monilla muillakin urheilijoilla, on aivan omat erityiset vaivansa, jotka on usein nimettykin lajin mukaan. Puhutaankin ”juoksijan polvesta”, ja sillä tarkoitetaan sellaisia polven ongelmia, joissa polven ulkoreunalla tuntuu pitkäkestoista kipua.

Paras keino juoksijan polven ehkäisemiseen ja taltuttamiseen on tehokas ja säännöllinen venyttely. On tärkeää venytellä erityisesti reiden ulkosivua sekä pakaroita. Juoksijan polvi aiheuttaa melko ärhäkän oloista kipua polvessa, ja moni saattaa epäillä jopa nivelside- tai kierukkavammoja. Yllättävän usein aiheuttajana on kuitenkin ärtynyt jänne, ylirasittuneet lihakset tai jokin polven alueella oleva tulehdus. Jos harjoittelua lisätään äkillisesti niin reiden lähentäjälihasten ja varsinaisten reisilihasten kiristyminen aiheuttaa myös usein erilaisia polvivaivoja.

Oikeanlainen venyttely

Venyttely on tärkeä osa juoksijan polven ehkäisyä ja se on tehtävä säännöllisesti aina jokaisen lenkin jälkeen. Venyttelyssä kiinnitetään erityistä huomiota reisien etu- ja takaosiin, reiden lähentäjiin, reiden ulkosivujen lihaksiin ja pohkeisiin. Kun lihakset kiristyvät juostessa, ne kuormittavat myös polviniveltä ja jänteiden kiinnityskohtia. Juoksijan polvi syntyy, kun lonkan ja sääriluun välinen reiden ulkopinnalla kulkeva IT-jänne kiristyy ja hankaa polven ulkosivuun. Juostessa jänne nimittäin liikkuu edes takaisin polven ulkosyrjässä olevan nivelnastan yli. Kipu alkaa usein asteittain ja saattaa olla aluksi epämääräinen Jossain vaiheessa se kuitenkin paikallistuu, ja alkaa tuntua polven ulkosyrjässä.

Muut kuntoilulajit

Mikäli juoksijan polvi vaivaa pahasti, voi olla hyvä ajatus myös pitää pieni tauko juoksemisessa, ja kuntoilla sillä välin muilla tavoin. Pyöräily on laji, jota voi harrastaa silloinkin, ja oikeanlaisen pyörän kanssa pääsee myös hyviin kuntoilutuloksiin helposti. Pyöräilyn lisäksi myös esimerkiksi uinti on mainio palautumisvaiheen laji, silloin kun polvi tuntuu liian kipeältä juoksemiselle.

Altistuminen

Toiset saavat juoksijan polven helpommin kuin toiset. Altistavia tekijöitäkin on paljon, ja eräs suurimmista on juoksijan yli- tai alipaino. Myös kaltevilla ja liukkailla reiteillä juokseminen lisää juoksijan polven riskiä. Mutta suurin yksittäinen aiheuttaja on kuitenkin liian nopeasti aloitettu tai lisätty juoksuharjoittelu. Juoksijan polvea esiintyy enemmän pitkien matkojen kuin pikamatkojen juoksijoilla, ja erityisesti alamäet ovat sellaisia paikkoja, joissa on suurempi riski IT-jänteen ja polven ärtymiselle.