Dennis Kimetto

Dennis Kipruto Kimetto on nimi, jonka varmasti kaikki vähääkään urheilua ja juoksua seuraavat tunnistavat. Kyseessä on nimittäin jo legendaarisen maineen saavuttanut kenialainen pitkien matkojen juoksija, jonka on ehtinyt jo saavuttamaan urallaan uskomattomia suorituksia.

Vuonna 1984 syntynyt Kimetto aloitti aktiivisen kestävyysjuoksun harjoittelemisen vuonna 2008 – verrattain myöhään siis. Kenian ulkopuolella hän kilpaili ensimmäisen kerran kuitenkin jo vuonna 2012. Samana vuonna hän saavutti kaksi ensimmäistä puolimaratonvoittoaan. Kilpailut pidettiin Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa ja Saksassa. Samana vuonna hän juoksi jo puolimaratonin maailmanennätyksen.

Kaikkien aikojen maratonaika

Vuonna 2013 hän saavutti sekä Chicagon että Tokion maratonien reittiennätykset ajoilla 2.03.45 ja 2.06.50. Vuonna 2014 Kimetto voitti Berliinin maratonin ja teki samalla uuden maailmanennätyksen: 2.02.57. Hän paransi silloin aikaisempaa, maanmiehensä Wilson Kipsangin nimissä ollutta ennätystä peräti 26 sekunnilla.

Kimetton huimat saavutukset maratonin parissa ovat tehneet hänestä luonnollisestikin yhden juoksulajien suurimmista ennakkosuosikeista myös tämän vuoden kilpailuja silmälläpitäen. Dennis Kimetton Betsafen vedonlyöntikertoimet ovatkin huippualhaiset, sillä useimmat ammattilaiset pitävät häntä selkeänä ennakkosuosikkina myös useimmilla vuoden 2015 maratonmatkoilla. Betsafen vedonlyöntipalvelussa kertoimet päivittyvät reaaliajassa, minkä ansiosta siellä on varsin kiinnostavaa seurata myös Kimetton kaltaisten urheilijoiden asetelmia vedonlyöntimielessä.

Kuinka kauan Kimetton dominointi jatkuu?

Vaikka Kimetton asema tuntuu olevan horjumaton, on hyvä muistaa, että juoksu, ja erityisesti maratonjuoksu on laji, jossa voi tapahtua myös nopeita käänteitä ja yllätyksiä, mikä tekee siitä mielenkiintoisen vedonlyöntikohteen. Toinen mielenkiintoinen asia on se, että uusia juoksijoita tuntuu ilmestyvän mm. Keniasta jatkuvalla syötöllä, joten yllätysnimiä voidaan varmasti myös jossakin vaiheessa nähdä myös vedonlyöjien (virtuaali)kupongeissa.

31-vuotias Kimetto vaikuttaa olevansa nyt uransa huipulla, mutta tietysti aika näyttää, voiko hän vielä saavuttaa jota suurempaa maratonuransa aikana, radoilla tai niiden ulkopuolella. Hän on ehtinyt jo omalta osaltaan vakiinnuttamaan Kenian asemaa pitkien juoksumatkojen suurvaltana. Kenialaisella pitkänmatkan juoksullahan on pitkät perinteet, sillä jo Kip Keino juoksi olympiakultaa vuoden 1968 Meksikon olympialaisissa. Menestyneitä juoksijoita on tämän jälkeen Keniasta tullut useita kymmeniä, joista viimeisimpinä loistavat Wilson Kipsang ja Dennis Kimetto.